Het kindermenu van deze tijd

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 30-4-2019.


De lente is begonnen en de strandtenten openen hun deuren. Tijdens een dag aan zee eten wij met de kinderen graag iets in een van de mooie strandtenten van Noordwijk. Voor volwassenen staan er steeds meer gezondere en duurzamere producten op het menu. Het contrast met de kindermenu’s van patat met een frituursnack en appelmoes, wordt groter. Een teleurstelling waardoor we vaak toch kiezen voor thuis eten. 

We kunnen natuurlijk ook een volwassen-gerecht voor onze kinderen kiezen. Echter, evenals veel andere kinderen, vinden onze kinderen het een feest om een patatje aan het strand te eten. En met een patatje voor kinderen is helemaal niet zoveel mis, als vaak gedacht wordt. Zeker niet, als je vraagt om geen zout toe te voegen.  

De gezondheidswaarde van een kindermenu zit vooral in wat er nog meer op het bord ligt. En wat daar niet op ligt….. Groente. Kinderen eten te weinig groente. Slechts 5% van de 4 – 12 jarigen eet de aanbevolen hoeveelheid groente voor hun leeftijd per dag. Kinderen eten meer groente, wanneer groenten bij diverse eetmomenten op een dag worden aangeboden. Door bij elke warme maaltijd groente te serveren, voed je de associatie dat bij een warme maaltijd groente hoort. Als er dan geen groente is gaan kinderen het, deels onbewust, missen. Iets waar ze nog jaren profijt van kunnen hebben.  

Door groente bij kindermenu’s aan te bieden, kunnen horecaondernemers kinderen dus helpen gezonder te eten. Dat hoeft niet moeilijk in de keuken te zijn. Het verkopen van losse schaaltjes groente en/of rauwkost bij de kindermenu’s, is al een mooie oplossing. Met een groente-van-de-dag keuze van groente die ‘over’ is, wordt gelijk de voedselverspilling beperkt.   

Wat er veelal wel naast de patat op het bord ligt, zijn een frituursnack en appelmoes met toegevoegd suiker. Helaas serveren veel strandtenten in Noordwijk geen losse porties patat. Dat vind ik heel spijtig. Want een portie patat is al een traktatie op zich. Daar hoeven niet nog meer zoute producten bij. Een kroket bevat 1,2 gram zout! De maximale dagelijkse aanbeveling zout voor kinderen tussen 4 en 8 jaar is 3 gram. Met de snacks worden consumenten beperkt tot een minder gezonde keuze. Dat past niet bij deze tijd, waarin we steeds vaker buitenhuis eten. 

Bij deze tijd past een kindermenu met een keuze in gezonde en minder gezonde producten. Bijvoorbeeld;

-        kinderpatat (zonder toegevoegd zout, met zoutvaatje op tafel),
-        en/of drie groente/rauwkost keuzes (inclusief een groente-van-de-dag),
-        en/of frituursnack,  
-        en/of saus en appelmoes zonder toegevoegd suiker.

En natuurlijk wordt daar voor een kinderprijs een mooie beker kraanwater bij aangeboden.

Wil je meer weten over gezonde voeding voor kinderen? Kom dan op 3 juni naar VOEDING.



Mijn eerder verschenen columns in de Noordwijker