Overal Snoep

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 13-11-2018.

Column Overal Snoep in de Noordwijker

Onze oudste dochter Naomi, is nu vier jaar. Meer dan ooit wordt ze overladen met snoep. Daar zitten nadelen en een klein voordeel aan.... Ik heb nog nooit snoep voor haar hoeven kopen. Op veel plekken krijgt ze snoep aangeboden. In de afgelopen dagen; traktaties op school, op straat door de PvdA, bij de schoenwinkel en bij de speurtocht in de wijk. En door de bloemist die haar, na mijn ‘nee’, een bloem in plaats van een spekje gaf. Mooie oplossing!

We willen het leven allemaal leuk en gezellig maken. En in onze cultuur hoort bij gezelligheid iets snoepen. En soms lijkt het zelfs alsof we denken dat snoep zorgt voor gezelligheid. Zo worden onze kinderen, vol goede bedoelingen, steeds weer snoep aangeboden. Het is zo’n sterke gewoonte om bij elke sociale activiteit iets lekkers aan te bieden, dat het bijna als een verplichting ervaren wordt.

Ik ben vrijwilliger bij een vereniging in Noordwijk. En zelfs daar lukte het me niet, om ons team te overtuigen dat kinderen na een puzzeltocht genoeg hebben aan water en fruitsalade. Ze hebben dan al iets heel leuks gekregen; de puzzeltocht. Daar hoeft geen snoep bij. Toch stonden er tijdens de activiteit ook kannen “rijk” aangemaakte limonade en een schaal met uitdeelzakjes gummibeertjes op tafel.

Wat is vaak hoor is ‘dat ene snoepje, dat maakt toch niet uit’. Echter, wanneer oma, de bloemist en de schoenverkoper dat allen denken. En er is iemand jarig geweest op school. Dan gaat het voor dat kind om vier snoepmomenten. Los van wat ouders zelf nog willen geven.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om kinderen van 1 tot 4 jaar niet meer dan 24 gram suiker te geven. En kinderen van 4 tot 9 jaar niet meer dan 36 gram. Dat is inclusief de suiker die ze bijvoorbeeld al via broodbeleg binnen krijgen. Een pakje appelsap bevat 22 gram suiker, een snoepje gemiddeld 5 gram en een zakje mini gummibeertjes 11 gram.

Het zou dus beter voor de kinderen zijn, als zij op minder plekken snoep aangeboden kregen. Natuurlijk is het fijn om hun blije gezichten te zien wanneer ze snoep krijgen. Dat kan ook op andere manieren. Heb je al eens gezien hoe kinderen stralen, wanneer je ze zegt dat ze er mooi uitzien? Laten we de snoepjes vervangen door complimenten en aandacht voor de kinderen. Daar worden ze langer blij van.

In Noordwijk ondersteunt Goed Bezig! organisaties die willen bijdragen aan een gezondere leefomgeving voor kinderen. www.goedbezignoordwijk.nl 


Mijn eerder verschenen columns in de Noordwijker
Buitenbeentjes