Goede voornemens voor heel 2019

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 18-11-2018.

Column goede voornemens in de Noordwijker

Het einde van 2018 nadert en dat doet wat met me. Ik denk vaker aan wat er het afgelopen jaar is gebeurd en neem mij voor het komende jaar duurzamer en gezonder te leven. Voorheen maakte ik veel grote goede voornemens. Al snel merkte ik dan teleurgesteld op, dat ik mezelf aan de meeste niet gehouden had. Het afgelopen jaar heb ik het anders aangepakt, wat voor mij goed werkte.

Ik heb mij gericht op twee doelen. Geen mineraalwater drinken en aangeven waarom ik dat niet doe. En met iedereen die mijn dochter snoep aanbiedt, een gesprek aangaan over suiker. In het begin voelde ik een drempel. Ik wilde niet zeurend overkomen. Doordat ik sterker voelde dat het juist goed was om dit te doen, deed ik het toch. Dit resulteerde in mooie gesprekken en zelfs nieuwe zakelijke opdrachten. Ik kan nu meer werken aan wat ik belangrijk vind; een wereld waarin iedereen geniet van duurzaam en gezond eten. Het is nu half december en ik ben blij dat mijn goede voornemens van 2018 nog stand houden. 

Via deze vijf stappen kun je goede voornemens voor heel 2019 maken.

1.      Kies een paar doelen die jij belangrijk vindt
Neem deze dagen een moment de tijd om te ontdekken wat jij het belangrijkste vindt. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Kies één of twee doelen waaraan jij het komende jaar gaat werken. 


2.      Maak je goede voornemens behapbaar
Bedenk per doel hoe jij hieraan kan bijdragen. Kies voor kleine veranderingen, die goed aansluiten bij jouw dagelijks leven. Bijvoorbeeld het voornemen om lopend je boodschappen doen. Of om een (extra) dag per week vegetarisch te eten. Schrijf je geselecteerde goede voornemens op. 


3.      Accepteer dat je niet gelijk aan alles werkt
Kies niet teveel doelen en goede voornemens en richt je aandacht daarop. Laat los wat je van jezelf eigenlijk nog meer zou moeten doen of niet doet. Dat werkt alleen maar demotiverend op al je voornemens.  


4.      Laat je goede voornemens aan iedereen horen
Laat iedereen weten wat jouw goede voornemens zijn en waarom je hieraan werkt. Als we allemaal, ondernemers en consumenten, onze doelen en goede voornemens kenbaar maken, kunnen we elkaar inspireren en ondersteunen. Dat dat werkt zien we bijvoorbeeld met kraanwater in de horeca. Waar voorheen mineraalwater de norm was, wordt nu bijna overal kraanwater geserveerd. 


5.      Je kan elke minuut opnieuw beginnen
Is het een keer niet gelukt om je aan je goede voornemen te houden? Tel dan de keren dat het je wel is gelukt. Dat verschil heb je al gemaakt. Bedenk, je kunt elke minuut opnieuw beginnen. Gelukkig hoef je daarvoor niet te wachten tot 2020.


Fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar!
Mijn eerder verschenen columns in de Noordwijker