Het Gezondere Kindermenu


In 2023 gaat het voedingseducatieprogramma Het Gezondere Kindermenu in Noordwijk van start. Dit is een initiatief van My FoodStyle in samenwerking met 
Goed Bezig! van JOGG Noordwijk. 


Over het educatieprogramma

Het Gezondere Kindermenu verbindt scholen en horecagelegenheden met elkaar, voor voedingseducatie en een gezonder voedselaanbod. Het programma bestaat uit twee delen. Tijdens een gastles doen basisschoolleerlingen uit de bovenbouw kennis op over gezonde voeding en bedenken zij samen gezondere kindermenu's. Daarna doen de leerlingen voedselvaardigheden op tijdens een kookles, waarbij zij één van hun gezondere kindermenu’s zelf bereiden in een horecakeuken. De horecagelegenheid zet dit kindermenu op de kaart. 

Samenwerken met horecagelegenheden

Samenwerking met horecagelegenheden maakt het mogelijk dat kinderen voedselvaardigheden kunnen opdoen in een echte horecakeuken. Door deze bijzondere ervaring krijgen de kinderen een positieve associatie met gezonder eten. En zij maken kennis met het werk in de horeca. Tegelijkertijd leren medewerkers van de horecagelegenheid welk gezonder aanbod kinderen lekker vinden. Op basis daarvan kunnen zij beter inspelen op de behoeften van klanten. Met het project genereren we via de media aandacht en inspiratie voor gezonder eten in de horeca. Ook zullen de kinderen hun familie waarschijnlijk trots vertellen wat ze gedaan hebben. 

De eerste twee scholen die deelnemen aan dit programma zullen gaan koken bij restaurant Quartier Nord. Dit nieuwe restaurant richt zich op groente, lokale producten en minder voedselverspilling. 


Samenwerken met scholen

Binnen dit programma werken we samen met bassischolen. Via scholen kunnen we alle kinderen bereiken. Ook de kinderen waarbij de ouders of verzorgers minder affiniteit en mogelijkheden hebben met betrekking tot gezonde voeding. De kinderen die het meeste baat hebben bij deze lessen. Over de data, duur en locaties van de lessen maken we afspraken in samenspraak met elke deelnemende school en horecagelegenheid. Door een subsidie vanuit het Leefstijlakkoord van de Gemeente Noordwijk, is er bij de start van dit programma plaats voor 2 scholen om gratis deel te nemen. De animo onder de scholen hiervoor was groot. Wereldwijs Noordwijk en De Schapendel zijn de eerste scholen die zullen deelnemen aan dit programma.


Waarom dit voedingseducatieprogramma?

We willen allemaal gezonde kinderen. Tegelijkertijd leren kinderen onvoldoende over gezonde voeding en voedselvaardigheden thuis en op school om nu en later gezonde keuzes maken. Terwijl zij de hele dag verleid worden met ongezond eten. Ze horen dat groenten moet en snoepen mag. Dat geeft gezond eten bovendien een slecht imago.

We zien dat voorlopers in de horeca in Noordwijk gezonder eten opnemen in het assortiment. Dat assortiment sluit echter regelmatig onvoldoende aan op de wensen van klanten, waardoor het weinig wordt afgenomen en demotiverend werkt voor de horecaondernemers.

We kunnen iets doen aan de lage voedingskennis bij kinderen, het slechte imago van gezond eten en het assortiment in de horeca, door scholen en horeca aan elkaar te verbinden via dit educatieprogramma Het Gezondere Kindermenu. Doe je mee?

Ben jij geïnteresseerd in dit programma en wil je eventueel meewerken aan de uitvoering hiervan? Neem dan contact op met Isabelle Groenstege via isabelle@myfoodstyle.nl.Hoe kun je meedoen?

Samen kunnen we dit educatieprogramma zo succesvol mogelijk maken. Iedereen kan hieraan bijdragen. Bij deze een paar voorbeelden te inspiratie;

-      Deel met ons jouw ideeën over Het Gezondere Kindermenu via isabelle@myfoodstyle.nl. We leren graag met en van elkaar.

-    Leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs verbinden we ook graag aan dit programma voor ondersteuning bij de voedingseducatie, bijvoorbeeld in de vorm van een werkervaringsplek en voor ondersteuning tijdens de kookles. 

-      Informeer horecaondernemers die je kent over Het Gezondere Kindermenu en vraag hen om het speciale kindermenu op de kaart te zetten. Of om met een volgende ronde mee te doen met dit voedingseducatieprogramma. Of stuur (met toestemming) hun contactgegevens naar isabelle@myfoodstyle.nl.

-      Informeer je media contacten over Het Gezondere Kindermenu. Geef ze de link naar deze webpagina. Hier zetten we steeds de laatste ontwikkelingen van het programma. Of stuur (met toestemming) hun contactgegevens naar isabelle@myfoodstyle.nl.

-      Deel onze berichten op sociale media met #hetgezonderekindermenu

-      Sponsor Het Gezondere Kindermenu vanuit jouw bedrijf. Zodat we meer kinderen voedingseducatie kunnen geven en het aanbod van gezonder eten in de gemeente Noordwijk verder kunnen vergroten. Neem contact op met isabelle@myfoodstyle.nl om mogelijkheden voor sponsoring te bespreken.


Het Gezondere Kindermenu in de media


Blik op Noordwijkerhout 'Organisatie Het Gezondere Kindermenu' zoekt samenwerking met horecagelegenheden'

Noordwijk Nu 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca'

Weekendkrant 'Project zet gezondere kindermenu's op de kaart'

- De Noordwijker 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca'

Bollenstreek Omroep 'Horeca gezocht voor het gezonde kindermenu'

Oozo.nl 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca, horeca-ondernemers gezocht' 


Update

31 januari 2023

Er is zoveel belangstelling voor dit programma dat we keuzes hebben moeten maken in deelnemende scholen en horeca. Dat was best moeilijk, want we gunnen het alle kinderen en ondernemers om hierin betrokken te zijn. We kunnen nu bekendmaken dat Wereldwijs Noordwijk en De Schapendel zijn de eerste scholen die zullen deelnemen aan dit programma. Kinderen van deze scholen gaan koken bij restaurant Quartier NordDit nieuwe restaurant richt zich op groente, lokale producten en minder voedselverspilling. 

19 januari 2023

Er is veel belangstelling vanuit scholen in Noordwijk voor Het Gezondere Kindermenu. Zoveel dat we komende week, na gesprekken met de scholen, de twee scholen selecteren die aan het programma mee kunnen doen.   

13 januari 2023

Wederom goed nieuws! De afgelopen week hebben we met diverse kenners in de horecabranche mogen sparren over de uitrol van Het Gezondere Kindermenu. Superfijn om zoveel van elkaar te kunnen leren. We sluiten de week af met het kado dat Richard van Egmond als fotograaf wil bijdragen aan dit project. Volgende week is de fotoshoot voor het beeldmateriaal van dit project. 

4 januari 2023

Hoera! Bij de verdeling van de subsidies vanuit het Leefstijlakkoord van de gemeente Noordwijk is er unaniem groen gestemd op het voedingseducatieprogramma Het Gezondere Kindermenu. Hierdoor kunnen we begin 2023 gelijk van start. We hebben nu de mogelijkheid om het voedingseducatieprogramma aan twee klassen aan te bieden. Hiervoor zijn we opzoek naar scholen en horecaondernemingen die hierin willen samenwerken.