Het Gezondere Kindermenu

Het Gezondere Kindermenu  

Het Gezondere Kindermenu verbindt scholen en horecagelegenheden met elkaar, voor voedingseducatie en een gezonder voedselaanbod. Het programma bestaat uit twee delen. Tijdens een gastles doen basisschoolleerlingen uit de bovenbouw kennis op over gezonde voeding en bedenken zij samen gezondere kindermenu's. Daarna doen de leerlingen voedselvaardigheden op tijdens een kookles, waarbij zij één van hun gezondere kindermenu’s zelf bereiden in een horecakeuken. De horecagelegenheid zet dit kindermenu op de kaart. 

Dit is een initiatief van Goed Bezig! JOGG Noordwijk en My FoodStyle.
Samenwerken met horecagelegenheden

Restaurant Quartier Nord
Samenwerking met horecagelegenheden maakt het mogelijk dat kinderen voedselvaardigheden kunnen opdoen in een echte horecakeuken. Door deze bijzondere ervaring krijgen de kinderen een positieve associatie met gezonder eten. En zij maken kennis met het werk in de horeca. Tegelijkertijd leren medewerkers van de horecagelegenheid welk gezonder aanbod kinderen lekker vinden. Op basis daarvan kan beter ingespeeld worden op de behoeften van klanten. Met het project genereren we via de media aandacht en inspiratie voor gezonder eten in de horeca. Ook zullen de kinderen hun familie waarschijnlijk trots vertellen wat ze gedaan hebben. 

Wil jij als horeca ondernemer deelnemen aan Het Gezondere Kindermenu? Neem dan contact op met Isabelle via isabelle@myfoodstyle.nl of telefoonnummer 06-21266945.


Samenwerken met scholen

Het Gezondere Kindermenu
Binnen dit programma werken we samen met bassischolen en BSO's. Via deze weg kunnen we alle kinderen bereiken. Ook de kinderen waarbij de ouders of verzorgers minder affiniteit en mogelijkheden hebben met betrekking tot gezonde voeding. De kinderen die het meeste baat hebben bij deze lessen. Over de data, duur en locaties van de lessen maken we afspraken in samenspraak met elke deelnemende school, BSO en horecagelegenheid. 

Wil jij ook deelnemen met jouw school of BSO? Neem dan contact op met Isabelle via isabelle@myfoodstyle.nl of telefoonnummer 06-21266945.


Het Gezondere Kindermenu organiseren in jouw gemeente

Ben jij diëtist, BGN gewichtsconsulent, voedingscoach of kindercoach en wil jij het programma van Het Gezondere Kindermenu ook in jouw gemeente uitrollen? We hebben diverse mogelijkheden om je daarbij te ondersteunen. Neem dan contact met ons op. Of hou sluit je aan bij de Facebookgroep Live Online Voedingsplatform. Ook gemeentes die dit programma willen organiseren in hun gemeente bieden we ondersteuning.


Waarom dit voedingseducatieprogramma?

We willen allemaal gezonde kinderen. Tegelijkertijd leren kinderen onvoldoende over gezonde voeding en voedselvaardigheden thuis en op school om nu en later gezonde keuzes maken. Terwijl zij de hele dag verleid worden met ongezond eten. Ze horen dat groenten moet en snoepen mag. Dat geeft gezond eten bovendien een slecht imago.

We zien dat voorlopers in de horeca in Noordwijk gezonder eten opnemen in het assortiment. Dat assortiment sluit echter regelmatig onvoldoende aan op de wensen van klanten, waardoor het weinig wordt afgenomen en demotiverend werkt voor de horecaondernemers.

We kunnen iets doen aan de lage voedingskennis bij kinderen, het slechte imago van gezond eten en het assortiment in de horeca, door scholen en horeca aan elkaar te verbinden via dit educatieprogramma Het Gezondere Kindermenu. Doe je mee?

Het Gezondere Kindermenu in de media 

- Leef! Magazine (nummer 37, pagina 54-55) 'De keuze kan het verschil maken'.

- Weekendkrant (editie 13 april pagina 21) 'Lust ik niet', verdwijnt als sneeuw voor de zon bij kookles voor Noordwijkse scholieren.

- Bollenstreek omroep 'Kinderen leren gezond koken in restaurant: 'Deeg kneden is zó chill"

- LEVEN! 'Kinderen koken bij Quartier Nord' 

Blik op Noordwijkerhout 'Organisatie Het Gezondere Kindermenu' zoekt samenwerking met horecagelegenheden'

Noordwijk Nu 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca'

Weekendkrant 'Project zet gezondere kindermenu's op de kaart'

- De Noordwijker 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca'

Bollenstreek Omroep 'Horeca gezocht voor het gezonde kindermenu'

Oozo.nl 'Kinderen koken in Noordwijkse horeca, horeca-ondernemers gezocht' 


Nieuwsberichten

19 april 2023

Wat hebben we veel geleerd van de organisatie van de eerste kooklessen. En wat was het leuk. Het gaf zoveel voldoening om de kinderen te zien stralen en hun ontdekkingen te zien doen rond gezonder eten. Onze draaiboeken en alles wat we geleerd hebben gaan we inzetten om dit initiatief in andere gemeenten te ondersteunen.


18 april 2023

Vandaag heeft groep 5/6/7 van de Schapendel hun volkorenpizza's met salade gemaakt bij restaurant Quartier Nord. Uniek aan dit gerecht. Je bestelt een pizza met volkorenbodem, waarbij je drie groente toppings kiest en een kleine salade erbij krijgt. De vonden de volkorenbodem net zo lekker als bodem van bloem.


11 april 2023

Vandaag heeft groep 5/6 van OBS Wereldwijs hun 'Hulk lasagne voor groentjes' gekookt bij restaurant Quartier Nord. Wat was het een vrolijke drukte. In de lasagne zitten wel negen soorten groente. Dus ook groenten die kinderen dachten niet te lusten. Toen we aan het eind de lasagne samen aten ontdekten de meesten dat ze zo de groenten wel lusten. Meerdere kinderen vroegen om een tweede portie.


6 maart 2023

Vandaag is de inschrijvingsperiode gestart voor de stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten. Via deze weg kunnen scholen een financiële bijdrage aanvragen voor het voedingseducatieprogramma Het Gezondere Kindermenu. Dus wil jij ook deelnemen aan dit programma met jouw school, kijk dan hier voor meer informatie: Jong Leren Eten.

31 januari 2023

Er is zoveel belangstelling voor dit programma dat we keuzes hebben moeten maken in deelnemende scholen en horeca. Dat was best moeilijk, want we gunnen het alle kinderen en ondernemers om hierin betrokken te zijn. We kunnen nu bekendmaken dat Wereldwijs Noordwijk en De Schapendel zijn de eerste scholen die zullen deelnemen aan dit programma. Kinderen van deze scholen gaan koken bij restaurant Quartier NordDit nieuwe restaurant richt zich op groente, lokale producten en minder voedselverspilling. 


4 januari 2023

Hoera! Bij de verdeling van de subsidies vanuit het Leefstijlakkoord van de gemeente Noordwijk is er unaniem groen gestemd op het voedingseducatieprogramma Het Gezondere Kindermenu. Hierdoor kunnen we begin 2023 gelijk van start. We hebben nu de mogelijkheid om het voedingseducatieprogramma aan twee klassen aan te bieden. Hiervoor zijn we opzoek naar scholen en horecaondernemingen die hierin willen samenwerken.