Tegen voedselverspilling en voor de Voedselbank


Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 17-7-2018.

Artikel over voedselverspilling

Het kersenseizoen was aangebroken en ik werd verleid door de aanbieding in de supermarkt. Twee doosjes kersen voor de prijs van één. Ondertussen waren de kersen in ons kersenboompje ook ineens rood. Dus hadden wij een paar dagen lang paarsrode vingertoppen van de kersen die we overvloedig aten. Toch waren we niet snel genoeg. Binnen enkele dagen waren de laatste kersen bruin. Wat een verspilling.

In Nederlandse huishoudens wordt gemiddeld per persoon jaarlijks 41 kilogram eetbaar vast voedsel, sauzen, vetten en zuivel verspild. 34% van de rijst die wordt gekocht, wordt niet opgegeten. Evenals bijna 1 op de 3 sneden brood. 19% van de eetbare delen van groenten worden weggegooid. Niet in de winkel of in de horeca, maar bij mensen thuis.

Terwijl de productie van ons voedsel het milieu sterk belast en veel mensen onvoldoende voedsel tot hun beschikking hebben. In de wereld en hier in Noordwijk. Momenteel ontvangen 30 huishoudens weekpakketten van de Voedselbank Noordwijk. Zij hebben de Voedselbank nodig om aan hun basisvoeding te komen.

Veel voedsel wordt verspild doordat mensen niet bewust zijn van verschillen in houdbaarheidsdata. Een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) staat op producten die kort houdbaar zijn. Hierin kunnen ziekteverwekkende micro-organismen snel uitgroeien. Daarom kun je deze producten na de aangegeven datum beter niet eten.

De meeste producten hebben echter een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). De fabrikant garandeert dat zo’n product tot minimaal deze datum van goede kwaliteit is. Veelal is het product na deze datum nog goed. Dat kan je testen door te kijken, ruiken of proeven. Sommige producten zijn na de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar. Kijk dus goed welk type houdbaarheidsdatum op een product staat.

Wil je meer weten over wat er op productetiketten staat? Kom dan naar de workshop etiketten lezen.

Minder voedselverspilling kun je ook realiseren door regelmatig je keuken- en voorraadkastjes op te ruimen en overzichtelijk in te delen. Zet je koelkast op 4 graden Celsius. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je nog hebt liggen en laat je in de winkel niet verleiden voor producten die je niet gaat gebruiken.

Laten we deze week allemaal onze keuken- en voorraadkastjes opruimen tegen voedselverspilling en voor de Voedselbank Noordwijk. Heb je ongeopende producten, die je niet meer gebruikt? De vrijwilligers van Voedselbank Noordwijk nemen deze graag in ontvangst, op donderdagen tussen 10.00 en 12.00 uur aan de Hoogwakersbosstraat 12 (zij ingang). Zodat andere gezinnen daarmee blij gemaakt kunnen worden. www.voedselbanknoordwijk.nl

Wil je meer weten over hoe gezond de producten in jouw keukenkastje werkelijk zijn? Ik kom je graag een kijkje in je keuken nemen en je adviseren over gezondere alternatieven.


Mijn andere columns in de Noordwijker