Fairtrade Gemeente Noordwijk

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 14-8-2018.

Column Fairtrade de Noordwijker


Wanneer je Noordwijk binnen rijdt, kun je onder het welkomsbord van de gemeente het oranje logo van Fairtrade Gemeente zien staan. Noordwijk is namelijk een Fairtrade Gemeente. Deze titel geeft aan dat in de gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. De fairtrade werkgroep zet zich hier voor in. Om de titel Fairtrade Gemeente te mogen dragen moet een gemeente aan zes criteria voldoen, die naar mijn mening zeer laagdrempelig zijn. Gelukkig kan een gemeente altijd meer doen dan dat deze criteria voorschrijven.


Van de initiatieven van de fairtrade werkgroep in Noordwijk, merk ik in het dagelijks leven weinig. Alleen de jaarlijkse activiteit om fairtrade producten te promoten bij een supermarkt in Noordwijk Binnen, valt mij op. Achter de schermen doen zij meer. Zo las ik onlangs, dat de werkgroep het Noordwijkse college van B&W heeft gevraagd om bij elke subsidie fairtrade als verplichting op te nemen. Een initiatief dat ik toejuich. In verband met de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout zou dit echter pas vanaf 2021 in werking kunnen gaan.

Ondertussen kunnen organisaties zelf wel al het voortouw nemen. Door in hun budgetplanning  fairtrade producten mee te nemen en dit duidelijk te vermelden in hun subsidieaanvraag. Dit sluit goed aan bij het tweede criteria om de titel Fairtrade Gemeente te mogen dragen; ‘Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in’. Ik denk niet dat de gemeente Noordwijk een subsidie zal afwijzen of korten omdat er fairtrade producten gebruikt worden.

Ook als consument kun je kiezen voor fairtrade producten. In Noordwijk zijn er dus diverse winkels die fairtrade producten verkopen. Fairtrade voedingsmiddelen kun je herkennen aan bijvoorbeeld de logo’s van Fair Trade Original, Max Havelaar en UTZ. Door te kiezen voor fairtrade producten zorg je dat de makers van je voedingsmiddelen niet worden uitgebuit. Boeren en producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden. Dat betekent bijvoorbeeld geen kinderarbeid of extreem lange werkdagen en wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Dat is bij reguliere producten helaas nog niet vanzelfsprekend.

Wil je meer weten over fairtrade en Fairtrade Gemeente Noordwijk? Kijk dan eens op www.fairtradegemeenten.nl.