Duinwater uit de kraan

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 19-6-2018.


De zomerse dagen startten al vroeg dit jaar. Tijdens deze warme dagen is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Water is een van de gezondste en meest duurzame dranken. In Noordwijk stroomt lekker, veilig duinwater zo uit de kraan. Ideaal!  

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Water helpt bij reguleren van onze lichaamstemperatuur, is een belangrijk onderdeel van spijsverteringssappen en is onmisbaar bij vele lichaamsprocessen. Wie fit wil zijn, drinkt voldoende vocht. Per dag hebben we 1,5 a 2 liter vocht nodig, uit dranken en voeding. Bij warm weer minimaal 2 liter. Ga je sporten, dan heb je nog meer nodig. Wanneer je dit via frisdranken of vruchtensappen drinkt, krijg je al snel 48 klontjes suiker binnen. Dat is 3 à 4 keer de maximaal aanbevolen hoeveelheid vrije suikers per dag. Beter dus om je vocht op pijl te houden met water.

Mineraalwater drink ik liever niet. Ik vind het een vreemde gedachte dat voor de fabricatie van zo’n flesje meer water wordt gebruikt dan dat erin zit. Bij sommige bronnen gaat het delfden van het bronwater ten koste van de drinkwatervoorraad van de lokale bevolking. De productie en het transport van flesjes water hebben nadelige effecten op het milieu. En wat gebeurt er met het lege flesje? Verdwijnt die in de plastic eilanden op zee? Wat mij betreft zitten er te veel nadelen aan mineraalwater, om daar voor te kiezen.  

Thuis kraanwater drinken is het makkelijkst. Maar wat als we naar buiten gaan? Dat flesje dat we meebrengen is al snel leeg. Gelukkig zijn er in Noordwijk al diverse kraanwaterpunten op de boulevards, waar je je flesje bij kunt vullen. Ik hoop dat er nog meer van deze punten komen. Bijvoorbeeld in Noordwijk Binnen, bij de winkelstraat.  

Inspiratie voor water met een smaakje vind je hier...

In de horeca zit uiteraard niemand te wachten op jouw eigen flesje kraanwater. Begin dit jaar stelde ik op Facebook de vraag, welke horecagelegenheden in Noordwijk en omgeving kraanwater schenken. Tot mijn grote vreugd bleken veel mensen graag kraanwater te drinken in de horeca en hier naar te vragen. Binnen korte tijd ontstond er een lijst van 28 locaties.  

Bij een paar restaurants in Noordwijk staat kraanwater met een prijs op de kaart. Ik ben daar blij mee. Het verlaagt voor mij de drempel om alleen kraanwater te bestellen. Wanneer ik op zo’n heerlijke zomerse dag even lekker wil zitten en mijn dorst wil lessen, betaal ik graag voor de bediening en het zitje.