Kraanwater in de horeca

Hier wordt kraanwater geschonken
Water is een van de gezondste dranken om te drinken. In Nederland hebben we lekker en veilig kraanwater. Kraanwater is ook een zeer duurzame keuze. Ideaal dus. Kraanwater; gezond, lekker en duurzaam. Toch bestel ik in horecagelegenheden vaak een ander drankje met een glaasje kraanwater ernaast. Terwijl ik dan net zo lief en soms zelfs liever alleen kraanwater zou drinken. Ik voel een te hoge drempel om ergens lekker te gaan zitten en dan alleen een glas kraanwater te bestellen. Ik was benieuwd hoe anderen dit ervaren en plaatste een oproep op in de Facebook groep Gezond en Duurzaam eten in de Duin- en Bollenstreek. Daar kwamen heel wat reacties op af. Met daarin 28 horecagelenheden in Noordwijk en omgeving waar kraanwater wordt geschonken.


Veel meer water dan in het flesje

Mineraalwater drinken, daar doe ik het liefst niet aan. Het idee dat er voor het maken van het flesje veel meer water gebruikt is, dan dat er in het flesje zit. En dan nog alle andere milieu effecten die bij de productie en het transport van zo’n flesje komen kijken. Bij sommige bronnen gaat het delfden van het water ten koste van de drinkwatervoorraad van de lokale bevolking. In de zee hebben zich al enorme eilanden van plastic afval gevormd. Nee, aan mineraalwater zitten voor mij te veel nadelen om daarvoor te kiezen.

Kraanwater in de horeca

Er zijn heel wat horecagelegenheden die alleen mineraalwater schenken, helaas. In de Facebook groep Gezond en Duurzaam eten in de Duin- en Bollenstreek stelde ik de vraag welke restaurants in Noordwijk en omgeving kraanwater schenken. Ik werd blij verrast door de reacties die hierop kwamen. Binnen enkele dagen werden 28 horecagelegenheden genoemd die kraanwater schenken. Ook bleek dat veel mensen graag kraanwater drinken in horecagelegenheden en hier naar vragen.

Kraanwater op de kaart

Bij een paar restaurants staat kraanwater op de kaart. Daar betaal je voor je kraanwater. Hierover ontstonden mooie discussies op Facebook. Is het terecht dat je voor kraanwater moet betalen? Ik blijk absoluut niet de enige te zijn die het juist fijn zou vinden, als meer horecagelegenheden kraanwater op de kaart zetten en daar kosten voor in rekening brengen. Dat zou voor mij de drempel wegnemen om alleen kraanwater te bestellen. Voor de ondernemer zijn de locatie en medewerkers een kostenpost, wanneer ik daar gebruik van maak met een glas kraanwater wil ik daar graag voor betalen.


Kraanwater hoort erbij, net als een servet

Maar wat als je het water bij een ander drankje of gerecht bestelt? Of als je het nodig hebt om medicijnen te slikken? Meerdere mensen gaven aan het niet terecht te vinden als ze dan voor hun kraanwater zouden moeten betalen. Dan wordt het meer gezien als een service. Of als onderdeel van de bestelling, net als de servetten, gaf een persoon aan. Mensen geven wel een hogere fooi als deze service van kraanwater erbij zit.

Liever kraanwater met een smaakje? Klik hier voor inspiratie.

De gouden tip

De gouden tip was eigenlijk heel simpel. Een dame gaf aan altijd naar kraanwater te vragen en daarvoor te betalen. ‘Ik wil graag een glas kraanwater en daarvoor betalen’, dat zal regelmatig mijn bestelling worden in de horeca :)


Kraanwater in de horeca in Noordwijk en omgeving

Deze horecagelegenheden werden genoemd als reactie op mijn vraag ‘Welke horecagelegenheden in Noordwijk en omgeving schenken kraanwater?’. Zo fijn dat hier kraanwater geschonken wordt. Bedankt!

Altantikwall museum, Branding Beach Club, Café Jos, De Beweegschool, De Blauwe Gans, De Smaakmaker, De Zeemeeuw, Grand Hotel Huis ter Duin, Hans en Grietje,
Harbour Lights, Het Cultuur Café, Hof van Holland, Kattukkerzandt, Koele Costa, Meiden van Eveleens, Mimmo, Mizumi Noordwijk, Petito, Presso, Prosecco, Restaurant de Duinrand, Royal, Snackbar Peter’s, Villa de Duinen, Winterlodge, Wish you were hier, Zonneweelde en Zuiderbad.

Hoe ga je hiermee om als horeca ondernemer?

De tijden veranderen. Steeds meer mensen willen dat gezonde, lekkere en duurzame Nederlandse kraanwater in de horeca. Door kraanwater te schenken draag je bij aan een gezondere en duurzamere samenleving. Laat dat zien aan je klanten en schep daarmee duidelijkheid voor hen. Zet bijvoorbeeld kraanwater op de kaart met een prijs per glas en/of geef aan dat bij elke bestelling kraanwater als service is inbegrepen. Ook via je andere communicatiemiddelen kun je dit mooi aangeven. Ben je horecaondernemer en wil je hier meer over weten? Bel me dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via 06-21266945 of lees hier meer.