Biologisch eten in Noordwijk

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 23-5-2018. 

Update: door de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout heeft onze gemeente nu wel een biologische winkel. De winkel Edelweis kun je vinden in de Havenstraat 24 te Noordwijkerhout.


Column de Noordwijker


“Geen biologische winkel in Noordwijk? En ook geen biologische markt?”, vroeg ik een kleine drie jaar geleden verbaasd aan de vrouw van wie we zojuist het huis gekocht hadden. Even waande ik mij terug in de tijd van nog voor de katalysatoren op auto’s. Toen mijn moeder met ons wekelijks 25 kilometer heen en weer reed naar de dichtstbijzijnde biologische winkel.

Gelukkig is dat niet meer nodig. Tijdens onze verhuizing naar Noordwijk ontdekte we al dat onze directe buren biologische groentetassen distribueren. Er zijn diverse organisaties in de regio die biologische voedingsmiddelen verkopen. Steeds meer horecagelegenheden gebruiken biologische ingredi├źnten. Enkele van hen vermelden op hun menukaart welke producten biologisch zijn. Dat maakt het kiezen makkelijker. Onze dagelijkse boodschappen doen we bij de supermarkt in onze woonwijk, die een groot assortiment biologische producten heeft.

Bij de teelt en productie van biologisch voedsel wordt het milieu gespaard, er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en kunstmest en antibiotica worden vermeden. Dieren krijgen meer leefruimte en kunnen beter hun natuurlijke gedrag behouden. Biologische producten zijn niet per definitie direct gezonder voor wie ze eet. Er zijn ook veel biologische producten met een ongunstige ingredi├źntensamenstelling.

Biologische producten zijn duurder dan de meeste reguliere voedingsmiddelen. Voor veel mensen is dat een drempel. Gelukkig is iedereen vrij om hierin zijn eigen keuzes te maken. We hoeven niet allemaal volledig biologisch te gaan eten. Dat kan ons huidige voedingssysteem ook nog niet aan.

Goedkoper en gezonder biologisch eten kan ook door producten zelf te maken. Bijvoorbeeld deze chocolademelk gemaakt van biologische melk. 

Voor mij is dierwelzijn een belangrijke motivatie om te kiezen voor biologisch. Daarom kopen wij vooral dierlijke biologische producten. Een ander hecht vooral waarde aan bestrijdingsmiddelen en neemt een biologisch groente abonnement. Je kunt ook kiezen voor biologisch bij producten die je vaak eet, zoals melk en aardappels. Of bewust kiezen voor biologische seizoensproducten of aanbiedingen.

Er zijn nog talloze andere manieren waarop we gezonder en duurzamer kunnen eten. Daar mag ik de komende tijd in de Noordwijker over schrijven. Is er een onderwerp waarover je meer wilt weten? Stuur dan een bericht naar isabelle@myfoodstyle.nl.Mijn andere columns in de Noordwijker