Plastic Soep

Deze column verscheen ook in de Noordwijker van 12-2-2019.

Column in de Noordwijker over plastic soep

Onlangs ging ik mee jutten met de Jutters Noordwijk. Ik was verbijsterd over de hoeveelheid afval, voornamelijk plastic, die er op het strand lag. Op sommige stukken konden we wel een halve tas per vierkante meter vullen. Veel van het plastic afval was gerelateerd aan onze voeding. Zoals doppen van drinkflessen, rietjes, lollystokjes en lange plastic draden van visnetten die met wieren waren vervlochten. 

Ik vroeg de mensen die hier wekelijks jutten of er nu veel meer lag dan op andere dagen. Een paar zeiden dat er iets meer lag. Anderen verklaarden, dat door de hevige wind van de dag ervoor, de bovenste laag van droog zand was weggewaaid. De troep die daar altijd onder ligt, was nu zichtbaar geworden. Hoe dan ook, er lag veel troep. Veel te veel.

Beelden van de plastic soep maakt voor steeds meer mensen zichtbaar, dat we teveel plastic gebruiken. Door de zeestroming verzamelt plastic zich op enkele vaste plekken in de wereldzee├źn. Het grootste plastic eiland heeft drie keer de grootte van Frankrijk. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht.

Al dit plastic heeft grote nadelige invloeden op het zeeleven. Dieren die plastic eten kunnen verhongeren wanneer het plastic hun maag-darmstelselafsluit. Andere dieren raken er verstrikt in. Van het plastic in zee breken zeer kleine stukjes af. Deze kunnen celwanden passeren en theoretisch in het lichaamsweefsel van dier en mens terecht komen. Bovendien lekken uit het plastic schadelijke additieven, zoals BPA en weekmakers.

Een paar weken geleden liet ik aan mijn vierjarige dochter afbeeldingen van plastic soep zien. Ze begreep het meteen en hoeft sindsdien geen rietje meer in haar drinken. Een mooie kleine stap die verschil maakt.

Zo zijn er talloze mogelijkheden voor kleine aanpassingen in ons leven, die gezamenlijk een groot verschil maken. Bijvoorbeeld, het gebruik van afsluitbare bakjes in plaats van plastic zakjes. Kraanwater uit herbruikbare flessen in plaats van water uit wegwerpflessen drinken. Geen wegwerp plasticzakje pakken voor je groente en fruit in de winkel. Kiezen voor navul- en grootverpakkingen. Alleen kopen wat je echt nodig hebt voor je geluk. Kies ook hierbij voor dingen die bij jou passen, die je makkelijk een gewoonte maakt.

Je kunt ook een keer mee gaan jutten. De helden van Jutters Noordwijk jutten iedere vrijdagochtend vanaf 9.00 uur op het Noordwijkse Strand. Via www.facebook.com/juttersnoordwijk laten ze wekelijks weten waar ze starten.


Mijn eerder verschenen columns in de Noordwijker