Recept - Stamppot rauwe andijvie

stamppot rauwe andijvieAndijvie wordt in Nederland geoogst tussen juni en eind november. Zomers kun je er lekkere pittige salades met fruit van maken. Tijdens de koudere natte herfstdagen maak ik er graag een stamppot mee. Met kaas, cashewnoten en komijnzaadjes voor een extra warme smaak.

Tip!
Vries de ongebakken spekblokjes die je niet gebruikt in voor een volgende keer.
Dit heb je nodig per persoon
-          250 gram kruimige aardappels
-          200 gram andijvie
-          150 ml halfvolle melk
-          25 gram kaas in blokjes
-          30 gram spekblokjes
-          25 gram cashewnoten
-          0,5 theelepel komijnzaad
-          Snufje nootmuskaat
-          Snufje zwarte peper

Tip!
Door aardappels te koken in weinig water gaat er minder vitamine C verloren en verbruik je minder gas/energie. Lekker, gezond en duurzaam.

Zo maak je het
-          Schil de aardappels, spoel ze af en snij ze in stukjes. Doe de aardappels in een pan en voeg water toe. De aardappels hoeven niet onder water te staan. Kook de aardappel in ongeveer 20 minuten gaar en giet ze dan af.
-          Rooster de cashewnoten in een koekenpan en doe ze in een schaaltje.
-          Bak de spekblokjes in een koekenpan en doe ze in een schaaltje.
-          Snij de kaas in blokjes.
-          Warm de melk op en voeg deze aan de aardappels en stamp tot puree in een grote pan. Voeg de komijnzaad, nootmuskaat en zwarte peper toe.
-          Voeg de andijvie, kaasblokjes en spekreepjes toe. Roer goed door en laat enkele minuten staan op laag vuur.
-          Schep de andijvie stamppot op het bord en strooi de cashewnoten erover.

Liever vegetarisch?
Kies voor vegetarisch gestremde kaas, laat de spekblokjes weg en bak er een eitje bij.