Gezonde keuzes, voor een kleinere prijs

De prijzen van voedingsmiddelen stijgen. Toch hoef je voor gezonder eten geen dikke portemonnee te hebben. Onlangs werd ik gevraagd om aan te geven welke producten uit de supermarkt een goede prijs/gezondheid verhouding hebben. In deze blog lees je welke producten ik geselecteerd heb. Onze voeding wordt duurder

CBS en Voedingscentrum publiceerde onlangs de bevindingen van hun analyse van prijzen van voedingsmiddelen. Hieruit bleek dat gezonde voedingsmiddelen in de afgelopen tien jaar 22 procent duurder zijn geworden. Terwijl de prijsstijging van ongezonde voedingsmiddelen in dezelfde tijd 13 procent bedroeg. In 2017 was de prijsstijging van voeding met 2,7 procent relatief sterk. Het huidige kabinet heeft plannen om het lage btw tarief, waar ook voedingsmiddelen onder vallen, te verhogen van 6 procent naar 9 procent.

Hoewel we in Nederland vandaag de dag gemiddeld nog steeds een relatief klein deel van ons belastbaar inkomen aan voeding besteden, kunnen deze prijsstijgingen (meer dan) vervelend zijn voor velen. Ik hoop ook dat de huidige groei in verkoop van de toch duurdere biologische of fair trade voedingsmiddelen, hierdoor niet zal afnemen. Of dat er minder gezonde keuzes worden gemaakt. Want dat is op de langere termijn pas echt duur!


Gezondere basisproducten

Toen ik gevraagd werd om informatie te geven over gezond eten voor een kleine prijs, heb ik vooral naar de basis voedingsmiddelen gekeken. Die hebben we bijna dagelijks nodig, dus een klein prijsverschil kan op termijn aardig oplopen. Per productgroep heb ik gekeken naar producten die veel gunstige voedingsstoffen bevatten zoals vezels, eiwit, mineralen en vitamines, en weinig ongunstige voedingsstoffen zoals zout, suiker en palmolie. Hieronder staat het overzicht van de geselecteerde producten. Met de genoemde kenmerken kun je ook zelf producten vergelijken binnen een productgroep in jouw supermarkt.

Wil je meer weten over hoe je etiketten van producten goed kunt vergelijken? Kom dan 12 maart naar de workshop etiketten lezen in Noordwijk.

Lees hier waarom ik de soja drank het beste alternatief voor melk vind.


Goedkopere gezonde voedingsmiddelen