Ook onze darmen houden van volkoren


Vokoren granen
Gezonder eten? Kies voor volkoren producten! Dat scheelt echt voor je gezondheid. Het verlaagt bijvoorbeeld het risico op darmkanker. Dit blijkt ook weer uit een grote meta analyse van het ‘World Cancer Research Fund (WCRF) International’ en het ‘American Institute for Cancer Research’.

Volkorenproducten verlagen het risico op darmkanker


In de studie werden 99 onderzoeken geanalyseerd, waarbij in totaal 29 miljoen volwassenen en 247.000 gevallen van darmkanker betrokken waren. Er werd een sterke bewijskracht gevonden dat het eten van volkoren producten en voedingsmiddelen met voedingsvezels het risico op darmkanker verlagen.

Daarnaast concludeerden zij dat er sterke bewijslast is dat dat actief bewegen, zuivelproducten en calcium supplementen het risico op darmkanker verminderen. Overgewicht, het eten van rood vlees, vleeswaren en twee of meer alcoholische dranken per dag verhogen het risico op darmkanker volgens deze studie.


Volkoren biedt meer


Naast het verlagen van het risico op darmkanker hebben volkorenproducten op nog meer manieren een gunstig effect op onze gezondheid, dan geraffineerde graanproducten. Ze bevatten meer vitamines en mineralen. Bovendien zorgen de vezels uit volkorenproducten voor een langzamere maaglediging, waardoor koolhydraten langzamer in je bloed worden opgenomen en je langer een vol gevoel houdt. Hierdoor ga je minder snel tussendoortjes eten, wat gunstig voor je gewicht kan zijn.

Wil je meer weten over volkorenproducten en vezels? Lees dan ook mijn blog ‘KoolhydraatWIJS eten’.


Wennen aan volkoren


Volkorenproducten smaken iets anders dan geraffineerde varianten. Voor sommige mensen is dat echt even wennen. Denk eens na over welke producten je kunt vervangen door volkoren varianten en in welke gerechten je die kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door zilvervliesrijst bij een Indiase Curry te eten.

In de workshop ‘Suikers en andere koolhydraten’ die ik regelmatig verzorg, leren deelnemers hoe volkorenproducten te herkennen en toe te passen in hun dagelijkse voeding. Kijk in de agenda wanneer deze workshop weer gehouden wordt.


Bron -  Het volledige rapport van de studie kun je inzien op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds https://www.wkof.nl/sites/default/files/CUP_Colorectal_Cancer_Report_2017.pdf