KoolhydraatWIJS eten

Veel mensen stappen over naar koolhydraatarm eten. Aardappels zijn taboe en brood wordt niet meer gegeten. Als je zo’n wijziging in je eetpatroon maakt, is dat iets om goed over na te denken. Krijg je nog wel al je benodigde voedingsstoffen binnen als je deze producten niet meer eet? Is het alternatief dat je gebruik, je moet toch iets eten, wel gezonder? Of ga je daarmee te eenzijdig eten?

Belangrijk is ook om te weten welke koolhydraten je schrapt als je koolhydraatarm gaat eten. Vezels zijn koolhydraten waarvan we juist wat meer mogen eten voor een goede gezondheid. Terwijl de meesten van ons ook gebaad zijn bij minder koolhydraten in de vorm van toegevoegde suikers en geraffineerde graanproducten die vooral zetmeel bevatten. Ik ben daarom een voorstander van koolhydraatWIJS eten in plaats van koolhydraatARM eten.

Voedingsstoffen en voedingsmiddelen

Jaren geleden las ik de wijze woorden van Michael Pollan in zijn pleidooi voor echt eten; ‘we eten geen losse voedingsstoffen, maar voedingsmiddelen’. Daar ga ik ook vanuit in de voedingsadviezen in mijn praktijk. Als we over voedingsstoffen praten lijken we regelmatig de context, het geheel van functies en waarden van een voedingsmiddel, uit het oog te verliezen. Hierdoor kan onbewust juist een minder gezond eetpatroon ontstaan. Dit zie ik ook bij mensen die een streng koolhydraatarm voedingspatroon volgen.

Suikers en zetmeel

Wil je minder koolhydraten eten? Dan is het goed om je eerst te verdiepen in wat koolhydraten eigenlijk zijn. Koolhydraten komen voor in onze voeding in de vorm van suikers, zetmeel en voedingsvezels. Suikers en zetmeel geven je lichaam energie waarmee je kunt denken, praten en bewegen. Je hersenen kunnen niet zonder het suiker glucose. Als je te weinig koolhydraten eet, gebruikt jouw lichaam spiereiwit als energiebron.

Voor een goede gezondheid is het vooral belangrijk via welke voedingsmiddelen je suikers en zetmeel eet. Eet suiker via snoep, dan eet je suiker met additieven zonder voedingswaarden. Je krijgt al snel te veel calorieën binnen en weinig voedingsstoffen. Eet je suiker via je fruit, dan eet je suiker met vezels en vitaminen en mineralen. Koolhydraatwijs eten dus.

Wist je dat peulvruchten en groente ook rijk aan koolhydraten zijn? Gelukkig worden die meestal niet van het menu geschrapt bij een koolhydraatarm dieet. Deze leveren weinig calorieën en bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Voedingsvezels

Zonder koolhydraatrijke graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, en aardappels is het moeilijk om de aanbevolen 30 à 40 gram voedingsvezels per dag te eten. Voedingsvezels verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast zorgen deze vezels dat het bloedglucose minder snel stijgt. En ze geven een gevuld gevoel, waardoor je minder snel gaat overeten.

Bij geraffineerde graanproducten is het vliesje van de graankorrel gehaald. Juist bij deze vliesjes zitten de voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Bij zilvervliesrijst en witte rijst kun je dat goed zien. Daarom is het wijs om wel volkoren graanproducten te eten en de geraffineerde pasta en het witbrood juist te laten staan. Daarmee wordt er bovendien minder eten verspild en energie verbruikt bij productie. Gezonder en duurzamer.Brood en jodium

Met volkorenbrood kom je niet alleen makkelijker aan je dagelijkse behoefte aan voedingsvezels. Brood is ook een belangrijke bron van jodium. Aan de meeste broden wordt namelijk bakkerszout met jodium toegevoegd. Dit is verplicht geweest om jodiumtekorten in Nederland tegen te gaan. Iedereen at immers brood! Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, die nodig zijn voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. De hoeveelheid jodium die je binnenkrijgt via 4 sneden brood, kun je ook eten via:
- 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
- 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
- 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
- 6 gekookte eieren


Deze alternatieven voor brood om dagelijks toch voldoende jodium binnen te krijgen, zijn voor de meeste mensen niet haalbaar. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen weinig vezels. Je hebt dus nog meer aanpassingen in je menu nodig. Deze natuurlijke bronnen van jodium vormen ook minder duurzame voedingskeuzes.

Workshop koolhydraatWIJS eten.

Wil je meer weten over koolhydraatwijs eten? Regelmatig verzorg ik de workshop ‘KoolhydraatWIJS eten’. Deze workshop geef ik op verzoek ook bij organisaties of mensen thuis. Neem contact met mij op als je deze workshop in jouw regio wilt volgen.