Basilicum
Ik ben dol op de klassieke combinatie van basilicum met mozzarella
en tomaat. Samen vormen zij een unieke smaak. Op brood is dit een lekker, gezonder
alternatief voor het standaard plakje kaas. Pasta’s met tomatensaus garneer ik
met wat gescheurde blaadjes basilicum. Basilicum is echt een kruid om vers te
eten. Het verliest snel zijn smaak met koken en drogen. Zet een plantje in de
zon en voeg de blaadjes op het laatste moment aan je gerecht toe.
Bieslook
Bieslook gebruik ik veel voor een kleine smaakversterking en
een licht uiige smaak. Bijvoorbeeld in salades, in kruidenboter of bij hüttenkäse
op brood. Bieslook is goed in te vriezen. Je kunt de plant kaalknippen, in
stukjes invriezen en vervolgens groeit deze weer aan. Hier zie je hoe dat werkt. Ook bieslook verliest zijn smaak bij koken. Voeg het daarom op het
laatst toe. De mooie, ronde, paarse bloemen van de bieslookplant zijn ook
eetbaar. Die maken je salade extra mooi.
Tijm
Tijm wordt veel gebruikt in bouillons, soepen en stoofgerechten.
Daarbij kun je hele takjes mee laten koken en die er daarna uit vissen. Voor de
stugge tijmblaadjes geldt, hoe langer je ze mee laat koken des te meer smaak ze
afgeven. Ik vind tijm ook lekker bij een tuinbonensalade en geitenkaas. Daarbij
gebruik ik alleen de rauwe blaadjes.