Favoriete kruiden en specerijen

Met kruiden en specerijen geef je je gerechten meer smaak, terwijl je minder zout nodig hebt. Daarmee ben je dus lekker gezond bezig. Dit zijn mijn 5 favoriete kruiden en specerijen.


Basilicum
Ik ben dol op de klassieke combinatie van basilicum met mozzarella en tomaat. Samen vormen zij een unieke smaak. Op brood is dit een lekker, gezonder alternatief voor het standaard plakje kaas. Pasta’s met tomatensaus garneer ik met wat gescheurde blaadjes basilicum. Basilicum is echt een kruid om vers te eten. Het verliest snel zijn smaak met koken en drogen. Zet een plantje in de zon en voeg de blaadjes op het laatste moment aan je gerecht toe.



Bieslook
Bieslook
Bieslook gebruik ik veel voor een kleine smaakversterking en een licht uiige smaak. Bijvoorbeeld in salades, in kruidenboter of bij hüttenkäse op brood. Bieslook is goed in te vriezen. Je kunt de plant kaalknippen, in stukjes invriezen en vervolgens groeit deze weer aan. Hier zie je hoe dat werkt. Ook bieslook verliest zijn smaak bij koken. Voeg het daarom op het laatst toe. De mooie, ronde, paarse bloemen van de bieslookplant zijn ook eetbaar. Die maken je salade extra mooi.



Tijm
Tijm
Tijm wordt veel gebruikt in bouillons, soepen en stoofgerechten. Daarbij kun je hele takjes mee laten koken en die er daarna uit vissen. Voor de stugge tijmblaadjes geldt, hoe langer je ze mee laat koken des te meer smaak ze afgeven. Ik vind tijm ook lekker bij een tuinbonensalade en geitenkaas. Daarbij gebruik ik alleen de rauwe blaadjes.



Oregano
Oregano
Oregano is een kruid dat ook gedroogd goed zijn smaak behoud. Lekker makkelijk om een potje in de keuken te hebben staan. Ik voeg het bijvoorbeeld toe aan pastasauzen en gegrilde groenten.



Komijn
Komijn
Komijn gebruik ik om gerechten een meer warme, kruidige smaak te geven. Bijvoorbeeld in stamppot met andijvie en in yoghurtdips met rauwkost. Geen gangbare een combinaties, maar wel heel lekker. Daarnaast gebruik ik komijn in curries en couscous. Ook de komijn staat bij ons gedroogd in potjes in de keuken, gehele zaden en poeder. De nootachtige smaak wordt sterker als je de zaden eerst in een droge pan roostert en stuk wrijft.