De kleine lettertjes

Lepel yoghurt met fruitOnlangs heb ik de kleine lettertjes bij de reclame van Activia gelezen. Ondanks dat wij toch een redelijk grote televisie hebben, lukte dat niet in èèn keer. Door de reclame op het juiste moment te pauzeren en een paar stappen richting het beeldscherm te doen kon ik lezen wat Activia nu mag claimen.

Activia of gewone yoghurt, lees hier mijn advies.


"Activia bevat calcium en levende yoghurtculturen. Calcium draagt bij aan de normale werking van de spijsverteringsenzymen. Levende culturen in yoghurt verbeteren de lactose vertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren. Gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk."

Calcium

Calcium in Activia is dus de stof die bijdraagt aan de normale werking van spijsverteringsenzymen. Calcium zit ook in gewone yoghurt in een literpak, in dezelfde hoeveelheid als in Activia. In vergelijking met Activia scoort de gewone yoghurt op andere punten zelfs beter. Gewone yoghurt
- bevat minder calorieën en suikers (magere gewone yoghurt bevat 38% minder suiker dan magere Activia yoghurt)
- is er ook in een biologische variant (diervriendelijker)
- komt met minder verpakkingsmaterialen
- kost een stuk minder

Levende culturen
Alle soorten yoghurt worden gemaakt met levende culturen, of te wel bacteriën. Deze zetten melksuiker (=lactose) uit de melk om in zuren. Daardoor kunnen veel mensen die lactose moeilijk verteren yoghurt beter verdragen dan melk. Activia gebruikt een ander soort bacteriën dan in gewone yoghurt gebruikt wordt. De hoeveelheid lactose in Activia en gewone yoghurt is echter gelijk.

Op basis van de claims zie ik dus geen meerwaarde in het gebruik van Activia boven gewone yoghurts.