De zin en onzin van Superfoods

De grote hype rond de Superfoods is afgenomen. Toch zie ik nog regelmatig berichten voorbij komen waarin Superfoods worden aangeprezen. Veel mensen vragen zich nu af of ze die Superfoods wel echt nodig hebben. Hier kun je lezen hoe het zit.
Blauwe bessen

Boerenkool is ook een Superfood
Er is geen officiƫle definitie voor de term Superfoods. Over het algemeen worden hiermee voedingsmiddelen bedoeld die van nature relatief grote hoeveelheden vitamines en mineralen bevatten. In die zin is onze Hollandse boerenkool ook een Superfood. Toch zijn het vooral de exotische varianten die als Superfoods worden gezien en verkocht.

Lijnzaad als bron van omega-3 
Superfoods kunnen een zinvolle aanvulling op je eetpatroon zijn, maar zijn niet per se nodig. Ook zonder Superfoods kun je in Nederland alle benodigde vitaminen en mineralen in voldoende mate binnenkrijgen. Maar eet je bijvoorbeeld geen of weinig vis. Dan kun je een tekort aan onder andere het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur krijgen. Lijnzaad bevat hoge concentraties van dit vetzuur en kan in zo’n situatie een goede aanvulling op je eetpatroon zijn.  

Te veel is nooit gezond
Ook als je Superfoods eet is het vooral belangrijk om te variƫren. Hierdoor zorg je dat je niet te weinig maar ook niet te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Zo bevat het lijnzaad naast veel alfa-linoleenzuur ook veel cyanogenen, die in ons lichaam kunnen worden omgezet in het giftige cyanide. Daarom kun je op lange termijn beter niet meer dan 15 gram gebroken lijnzaad per dag eten.

Goed voor elkaarKies je Superfoods bewust, omdat je anders bepaalde stoffen tekort komt of omdat je ze bijzonder lekker vindt. Veel Superfoods komen uit verre landen. De arbeidsomstandigheden zijn vaak niet goed en de milieudruk is hoog. Wees goed voor jezelf en goed voor elkaar, door Superfoods van merken te gebruiken die dat ook zijn. Verse blauwe bessen zijn heerlijk in de zomer. In de winter worden ze overgevlogen. Dan kun je ze beter uit de vriezer nemen. Of nog beter, je vitamine C uit spruitjes halen.