Onlangs bracht ik een
bezoekje aan de pluktuin ‘Op het Erf’ in Heeswijk-Dinther. Naast een weiland
met kleurrijke bloemen wordt er maïs verbouwd, vind je er kippen, schapen en
varkens en is er een jonge appelboomgaard. Binnen en buiten zijn er knusse,
kleurrijke plekjes waar je een kopje thee of koffie kunt drinken en lokale
producten kunt kopen. Hoewel ik niet vooraf met boer Rob had afgesproken,
werden we heel hartelijk ontvangen. Hij beantwoordde al onze nieuwsgierige
vragen en vertelde openhartig over de vreugde en de uitdagingen die de boerderij
hem brengt.
Boer
Rob heeft een duidelijke visie op wat hij met zijn boerderij wilt en wat haalbaar
is. Hij gaat voor smaak, vindt antibiotica gebruik onnodig, vindt het leuk om
variatie op zijn erf te hebben, maar weet ook dat hij niet in een keer zijn hele
bedrijf anders kan inrichten. De huidige vraag naar biologische producten met
een eerlijke prijs is om dit moment te laag om bijvoorbeeld geheel biologisch
te gaan werken. Met een nuchtere, kritische blik op zowel de reguliere als
biologische landbouw en veeteelt, heeft hij daartussen zijn eigen weg gevonden.
De varkens
De kippen
De
kippen zijn wel biologisch. Ook zij zijn van een langzamer groeiend ras. Toch
lijken de 10 weken die ze nodig hebben om uit te groeien (tot 3 kg) voor slacht
best kort. De kippen hebben onbeperkt toegang tot water en voer, zoals de regels
van SKAL dat voorschrijven. Maar wellicht
zou het beter zijn als boeren ervoor mogen zorgen dat de kippen niet teveel
eten, want het is alsof ze zo gefokt zijn dat ze geen verzadigingsgevoel meer
kennen. De kippen worden niet als biologische kuikens ingekocht. Dat is tot Rob
zijn verbazing geen vereiste als je biologische kippen houdt. Wel krijgen zij
biologisch voer, wordt er geen antibiotica gegeven en is er een uitloop naar
buiten. Speciaal voor de kippen heeft Rob de appelboomgaard aangelegd. Kippen
zijn immers bosdieren en zo hebben ze wat schaduw en stokken om op te zitten.
Zonder bomen kun je wel een uitloop hebben, maar gaan de kippen alsnog weinig
naar buiten, meent Rob. Tussen de bomen lopen ook schapen met lange staarten vrij
te grazen.
Akkerbouw
Achter
de stallen en de appelgaard ligt de pluktuin, waar je voor € 10,- zelf een
emmer vol bloemen mag uitzoeken en plukken. Er staan vele soorten, grote,
kleurrijke bloemen. Daarnaast staan de bijenkasten en daarachter de brede
akkerrand van het maïsveld vol klaverachtige bloemen. De maïs wordt niet
biologisch geteeld. Dat zou mooi zijn, maar dat is nog niet rendabel.
We
hebben een heerlijke middag op het erf gehad. Ik ben Rob dankbaar dat hij zo
open en eerlijk over de mogelijkheden en keuzes op zijn boerderij vertelt. Hopelijk
zet de huidige trend zich door en willen steeds meer mensen wat meer betalen
voor biologische, smaakvolle en diervriendelijkere producten. Zodat boeren als
Rob de productie steeds milieu- en diervriendelijker kunnen maken.
De
pluktuin ‘Op het Erf’ is weer open vanaf 1 juni. Kijk voor meer informatie op http://www.opheterf.net/