Pluktuin 'Op het Erf' - de uitdagingen van een boer

Onlangs bracht ik een bezoekje aan de pluktuin ‘Op het Erf’ in Heeswijk-Dinther. Naast een weiland met kleurrijke bloemen wordt er maïs verbouwd, vind je er kippen, schapen en varkens en is er een jonge appelboomgaard. Binnen en buiten zijn er knusse, kleurrijke plekjes waar je een kopje thee of koffie kunt drinken en lokale producten kunt kopen. Hoewel ik niet vooraf met boer Rob had afgesproken, werden we heel hartelijk ontvangen. Hij beantwoordde al onze nieuwsgierige vragen en vertelde openhartig over de vreugde en de uitdagingen die de boerderij hem brengt.

Boer Rob heeft een duidelijke visie op wat hij met zijn boerderij wilt en wat haalbaar is. Hij gaat voor smaak, vindt antibiotica gebruik onnodig, vindt het leuk om variatie op zijn erf te hebben, maar weet ook dat hij niet in een keer zijn hele bedrijf anders kan inrichten. De huidige vraag naar biologische producten met een eerlijke prijs is om dit moment te laag om bijvoorbeeld geheel biologisch te gaan werken. Met een nuchtere, kritische blik op zowel de reguliere als biologische landbouw en veeteelt, heeft hij daartussen zijn eigen weg gevonden.  

De varkens
Op de boerderij worden de varkens zowel gefokt als gehouden voor de slacht. Slachten gebeurt in het slachthuis in de buurt, waarna Rob zelf het vlees weer zelf verkoopt.  Zo heeft hij een groot deel van de keten zelf onder controle. Rob heeft gekozen voor een langzamer groeiend, vetter, oud varkensras. Dit levert minder vlees op, maar het vlees is wel smaakvoller volgens Rob. De varkenshouderij is niet biologisch omdat de varkens geen biologisch voer krijgen. Toch krijgen ze geen antibiotica, hebben ze extra ruimte en wil Rob op korte termijn een uitloop naar buiten voor ze maken, met modderpoel.

De kippen
De kippen zijn wel biologisch. Ook zij zijn van een langzamer groeiend ras. Toch lijken de 10 weken die ze nodig hebben om uit te groeien (tot 3 kg) voor slacht best kort. De kippen hebben onbeperkt toegang tot water en voer, zoals de regels van SKAL dat voorschrijven.  Maar wellicht zou het beter zijn als boeren ervoor mogen zorgen dat de kippen niet teveel eten, want het is alsof ze zo gefokt zijn dat ze geen verzadigingsgevoel meer kennen. De kippen worden niet als biologische kuikens ingekocht. Dat is tot Rob zijn verbazing geen vereiste als je biologische kippen houdt. Wel krijgen zij biologisch voer, wordt er geen antibiotica gegeven en is er een uitloop naar buiten. Speciaal voor de kippen heeft Rob de appelboomgaard aangelegd. Kippen zijn immers bosdieren en zo hebben ze wat schaduw en stokken om op te zitten. Zonder bomen kun je wel een uitloop hebben, maar gaan de kippen alsnog weinig naar buiten, meent Rob. Tussen de bomen lopen ook schapen met lange staarten vrij te grazen.


Akkerbouw
Achter de stallen en de appelgaard ligt de pluktuin, waar je voor € 10,- zelf een emmer vol bloemen mag uitzoeken en plukken. Er staan vele soorten, grote, kleurrijke bloemen. Daarnaast staan de bijenkasten en daarachter de brede akkerrand van het maïsveld vol klaverachtige bloemen. De maïs wordt niet biologisch geteeld. Dat zou mooi zijn, maar dat is nog niet rendabel.

We hebben een heerlijke middag op het erf gehad. Ik ben Rob dankbaar dat hij zo open en eerlijk over de mogelijkheden en keuzes op zijn boerderij vertelt. Hopelijk zet de huidige trend zich door en willen steeds meer mensen wat meer betalen voor biologische, smaakvolle en diervriendelijkere producten. Zodat boeren als Rob de productie steeds milieu- en diervriendelijker kunnen maken.

De pluktuin ‘Op het Erf’ is weer open vanaf 1 juni. Kijk voor meer informatie op http://www.opheterf.net/