Recept - Pompoensoep met komijn

Pompoensoep met komijn
Pompoensoep
Het besef dat de herfst weer is begonnen kwam bij mij ineens, toen ik in de buurt van Noordwijk een veld vol grote oranje pompoenen zag. Een van mijn favoriete herfst gerechten is stevige pompoensoep met komijn. De komijn geeft de soep een warm gekruide smaak. De soep krijgt haar stevige structuur door de aardappels. Hierdoor heeft de soep relatief weinig calorieën en geeft deze toch een goed gevuld gevoel. Goed comfort food voor herfstachtige dagen dus. Lees hier het recept.


Ingrediënten

- een kilo pompoen
- 500 gram aardappelen
- een liter groentebouillon
- een grote ui
- twee teentjes knoflook
- een eetlepel (olijf)olie
- twee theelepels komijn
- eventueel verse koriander als smaakvolle garnering


Variatie
Een paar jaar geleden werd ik in Zuid Afrika verrast door een variant met rode pepertjes in plaats van komijn. Ook erg lekker.

Bereidingswijze
Verwijder de zaden, draden en schil van de pompoen. Bij flespompoenen hoeft de schil niet verwijderd te worden. Snijd de pompoen in stukjes. Schil de aardappelen en snijd deze ook in stukjes. Snipper de ui. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Verhit de (olijf)olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook glazig. Voeg de komijn toe en bak nog even mee. Voeg de aardappelstukjes toe en bak deze enkele minuten. Doe dan de pompoenstukjes samen met de bouillon in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur doorkoken tot de aardappelen en pompoen gaar zijn. Maak de soep fijn met een staafmixer. Schenk de soep in de kommen. Voeg eventueel verse koriander toe als topping.

Tip!
De zaden van de pompoen kun je gebruiken als zaaizaad in het voorjaar. Droog de zaden op een stuk karton op de radiator en/of met restwarmte van de oven. Wanneer de pitten droog zijn verwijder je het vliesje, maar niet de dikke schil. Bewaar de pitten in een envelop in een droge niet te warme ruimte.